Quiz: How Well Do You Know Friday Barnes?

Quiz: How Well Do You Know Friday Barnes?

Do your sleuthing skills stack up to Friday’s? Test your attention to detail with this quiz about the Friday Barnes books to see whether you have what it takes to be a detective!

1. What is Friday’s real name?

A: Frida
B: Wednesday
C: Rebecca
D: Friday

2. What is Ian’s mum obsessed with?

A: Camping
B: Lasagne
C: Growing vegetables
D: Bowling

3. Who gave Friday her green pork pie hat?

A: Uncle Bernie
B: Uncle Jimmy
C: Aunty Pam
D: Uncle Jack

4. Why did Friday’s mother mysteriously go missing/ what happened to her?

A: She won a Nobel Prize
B: She entered a hot dog eating contest
C: She went on a holiday
D: She went camping

5. What can’t Friday bear the sight of?

A: Spiders
B: Cheese
C: Blood
D: Cotton balls

6. What school did Friday attend throughout books 1-8?

A: Rydell
B: Highcrest Academy
C: Walkerville
D: Greendale

7. Which sport is Melanie extremely good at?

A: Tennis
B: Rock climbing
C: Soccer
D: Archery

8. What is the name of Melanie’s older brother?

A: Bobby
B: Bernie
C: Binky
D: Billy

9. Friday has four brothers and sisters. They all have doctorate degrees. What are their degrees in?

A: Physics
B: Chemistry
C: History
D: Philosophy

10. What subject does Ms Cannon teach?

A: Art
B: Maths
C: English
D: Science

11. In book 9, Friday stays at an Italian shop. What product did it sell?

A: Cheese
B: Ice cream
C: Clothes
D: Hats

ANSWERS

1. d
2. c
3. a
4. a
5. c
6. b
7. d
8. c
9. a
10. c
11. b

Buy a copy of Friday Barnes #11: Last Chance here…

Related Articles

Teacher's Notes: Hamlet is Not OK by R. A. Spratt

News | Book Life

4 July 2023

Teacher's Notes: Hamlet is Not OK by R. A. Spratt

Hilarious Short Stories: Read an Extract from Shockingly Good Stories by R.A. Spratt

Kids & Ya

1 July 2021

Hilarious Short Stories: Read an Extract from Shockingly Good Stories by R.A. Spratt

Meet Friday Barnes – girl detective extraordinaire!

News | Book Life

18 January 2021

Meet Friday Barnes – girl detective extraordinaire!

Sleuth and solve: Activity pack from Friday Barnes 9: No Escape by R.A. Spratt

News | Book Life

18 January 2021

Sleuth and solve: Activity pack from Friday Barnes 9: No Escape by R.A. Spratt

Six Books that Inspired author R. A. Spratt

News | Author Related

7 January 2020

Six Books that Inspired author R. A. Spratt

Creating Something from Nothing: R.A. Spratt gets philosophical (and a bit wacky) about kids meeting authors

News | Author Related

10 October 2019

Creating Something from Nothing: R.A. Spratt gets philosophical (and a bit wacky) about kids meeting authors

Chaos Parachutes into Currawong: Read an extract from The Peski Kids: Stuck in the Mud

Kids & Ya

16 August 2019

Chaos Parachutes into Currawong: Read an extract from The Peski Kids: Stuck in the Mud

Spies, criminal masterminds, lots of laughs… and mud: Review of The Peski Kids: Stuck in the Mud

Kids & Ya

13 August 2019

Spies, criminal masterminds, lots of laughs… and mud: Review of The Peski Kids: Stuck in the Mud

Strategies for encouraging children to read: Author R. A. Spratt shares her methods

Kids & Ya

7 February 2019

Strategies for encouraging children to read: Author R. A. Spratt shares her methods

Return of The Peski Kids: Read an extract from The Peski Kids #2, Bear in the Woods by R. A. Spratt

Kids & Ya

24 January 2019

Return of The Peski Kids: Read an extract from The Peski Kids #2, Bear in the Woods by R. A. Spratt

Publisher details

Friday Barnes #11: Last Chance
Author
R.A. Spratt
Publisher
Puffin Books
Genre
Children’s Fiction
Released
31 January, 2023
ISBN
9780143779247

Synopsis

Recommended for ages 9+

Crime is afoot in the city of love!

Someone stole the Mona Lisa. Okay, it was over a hundred years ago, but a recently uncovered letter reveals that the thief forged a copy. That means that the painting in the Louvre now is a fake. And the real Mona Lisa could be anywhere!

Friday Barnes needs to find the truth – and the real painting. She’s going undercover as an art student, along with her partner-in-crime-solving, Melanie, and her staggeringly good-looking boyfrenemy, Ian.

As they watch the comings and goings of France’s most famous art gallery, they see some very strange things. Amid digital pickpockets, guerrilla graffiti and projectile perfume, Friday soon discovers that the Paris art scene is a hotbed of crime.
R.A. Spratt
About the author

R.A. Spratt

R.A. Spratt is the author of The Peski Kids, Friday Barnes and The Adventures of Nanny Piggins. In her previous life she was a television writer. Unlike the Peski kids, R.A. Spratt never fights with her brother, but only because he moved to Hong Kong to get away from her. R.A. lives in Bowral, NSW, where she has three chickens, two goldfish and a dog. She also has a husband and two daughters.

Books by R.A. Spratt

COMMENTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *